Hakkımızda
“Hassas koltuk yıkama servisi, İstanbul genelinde 25 yılı aşkın süredir sadece koltuk yıkama hizmeti veriyor.”
Firmamızın en önemli hedefi size en iyi hizmeti en uygun fiyata verebilmektir.
Hassas Koltuk Yıkama’yı diğer firmalardan ayıran en önemli özelliği sadece Koltuk Yıkama üzerine olan uzmanlığıdır. Şirketimiz koltuk yıkama harici halı,yorgan,battaniye vs. hiçbir temizlik hizmeti vermemektedir.
Koltuklarınız bazen eskidiği için kumaş rengini kaybedebilir ya da çocuklar ve evcil hayvanlar tarafından sıklıkla kullanıldığından kazalara maruz kalabilir. Koltuklar nasıl temizlenir yazımızda kumaş kaplama koltuklar için uygulayabileceğiniz temizlik yöntemlerini bulabilirsiniz.
İçindekiler
Koltuk Temizliğine Başlamadan Önce
Detaylı koltuk temizliğinden önce ilk aşamada bir ‘ön hazırlık’ gerekmektedir. Bu, koltuğunuzu bir sonraki aşama için uygun hale getirecektir. Ön hazırlıkta uygulayabileceğiniz beş adım vardır.
Birinci Adım: Elektrik Süpürgesi ile Başlangıç
Koltuğunuzu derinlemesine temizlemeden önce, yüzeydeki ya da yastık aralarındaki tozlar, kırıntılar ve ufak parçaları almak gerekir. Her şeyden önce elektrik süpürgesi ile koltuğunuzu yüksek seviyede vakumlayınız.
Koltuğun ulaşamadığınız çok dar kısımları için elektrik süpürgenizin borusuna takılan ince aparatlardan kullanabilirsiniz. Eğer yastıklar çıkarılabiliyorsa, hepsini mutlaka elektrik süpürgesi ile çekiniz. Koltuklardan tüm yastıkları alıp, koltuğun gövdesini de elektrik süpürgesi ile temizleyiniz.
İkinci Adım: Fırça ile Yüzeyleri Hazırlama
Koltuk temizliğine başlamadan önce kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de sert tüylü fırçalardır. Koltuğunuzun yüzeyindeki tüm topakları, toz kitlelerini, kırıntıları fırçalayarak toplayınız. Eğer koltuğunuzun yüzeyine biriken tozlar yapışıyor ve fırçaya gelmiyorsa, daha sivri tüyleri olan bir fırça ile koltuğun kumaşına zarar vermeden sertçe fırçalamaya devam ediniz. En sonunda biriken tozları elektrik süpürgesi ile çekiniz.
Üçüncü Adım: Tüy Toplayıcı ile Detaylar
Hayvan severlerin büyük sorunlarından biri koltukta kalan ve elektrik süpürgesi ile çekilemeyen evcil hayvan tüyleri. Koltuğunuzun derinlemesine temizliğine geçmeden önce mutlaka yapılması gereken işlemlerden biri de –eğer bir evcil hayvanınız varsa- tüy toplamaktır. Mağazalardan satın alabileceğiniz tüy toplayıcılar var. Bu tip tüyleri başka bir pratik yolla temizlemek pek mümkün olmuyor. Bu yüzden eğer evinizde bir hayvan besliyorsanız, mutlaka koltuklarınız için bir tüy toplayıcı edinmelisiniz. Tüy toplayıcıyı kullanırken koltuk yüzeyinin üzerinde simetrik bir doğrultuda giderseniz, atlayacağınız kısım olamayacaktır. Böylece gözünüzden kaçan tüy kalmayacak, koltuğunuzun ön hazırlık temizliği tamamlanacaktır.
Dördüncü Adım: Sert Yüzeyler
Koltuğunuzu temizlemeye başlamadan önce, mobilyanın sert yüzeylerini; ahşap ya da metal gibi olan kısımlarını silmelisiniz. Marketlerde satılan temizleme sıvılarını temiz ve yumuşak bir bez yardımıyla yüzeylere uygulayabilirsiniz. Bunun dışında sprey sıvıları bir kağıt havluya sıkarak, koltuğunuzun sert yüzeylerinin tozunu alabilirsiniz.
Beşinci Adım: Koltuğun Kumaşını Tanımak
Koltuğunuzun kumaşının cinsine göre yıkama ve temizleme talimatları mutlaka belirtilmiştir. Temizliğe başlamadan önce bu bilgiyi edinirseniz, işiniz çok kolaylaşacaktır. Mobilya üreticilerinin kullandığı, uluslararası standart kumaş temizleme kodlarını bilmek ve takip etmek gerekmektedir.
- W: Su bazlı deterjanla temizleyiniz.
- S: Yumuşak temizleyici, su olmadan kullanınız.
- WS: Su bazlı deterjan ya da yumuşak temizleyici kullanınız.
- X: Yalnızca elektrik süpürgesi ya da uygun bir fırça ile temizlenebilir.
Kumaş Koltuk Temizleme
Koltukları silmek için bazı karışımlardan yararlanabilirsiniz. Ancak, koltukları silmeden önce hangi yöntemi uygularsanız uygulayın, lifli bezlerle silmek kumaşların üzerinde biriken kirleri çıkarmanıza daha çok yardımcı olacaktır. Elbette, marketlerde satılan kumaş koltuk temizleyicilerini alıp kullanmayı tercih edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bu tip temizleyicilerin içeriğinde ağartıcı olup olmadığıdır. Çünkü ağartıcılar koltuk kumaşlarınızın rengini soldurabilir.
Kumaş kaplı koltuk temizliğine girişmeden önce yukarıda yazdığımız adımların en sonuncusu olan ‘kumaşın türünü tanımak ve yıkama talimatının nasıl olduğunu öğrenmek’ aşaması çok önemlidir. Eğer herhangi bir bilgi bulamadıysanız satın aldığınız yerle irtibata geçerek, yıkama bilgisini mutlaka öğreniniz.
Unutulmamalıdır ki bazı koltuk kumaşları çeşitli deterjan ya da sabunlardan zarar görebilmektedir.
Beyaz Sabun:
Genelde ilk akla gelen yöntem beyaz sabunla koltukları temizlemektir. Ilık su içinde köpürtülen beyaz sabun, temiz bir bez ya da havlu yardımıyla kumaş yüzeylerde oldukça işe yarar. Koltukların yüzeyi sabunlu bezle silindikten sonra duru su ile bir kez daha silinip kurumaya bırakılır.
Amonyak:
Bir kovanın yarısına ılık su koyduktan sonra bir şişe amonyağın yarısını dökünüz. Temiz bir bez yardımıyla yüzeylere uygulayınız ancak koyu renkli kumaşlarda amonyak, ağartıcı özelliğinden dolayı renk bozulmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı ve hatta mümkünse kumaşın görünmeyen bir yerinde test yapılmalıdır.
Arap Sabunu:
Arap sabunu ev temizliğinde çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Koltuk yüzeylerinde ve özellikle kumaş koltuklarda etkili bir sonuç bırakıyor. Bir kabın içerisine sıcak suyu ile beraber arap sabununu karıştırın. Daha sonra temiz bir bez yardımıyla koltukları iyice silin. Bu aşamadan sonra bir de soğuk su ve çamaşır yumuşatıcısı ile ikinci kez silin. Silme işi bittikten sonra kurumaya bırakılabilir. Eğer elektrik süpürgenizin su çekme özelliği varsa, kuruma işlemi hızlansın diye vakumlayabilirsiniz.
Sirke:
Sirkenin iyi gelmediği alan yok. Her türlü temizlikte kullanılan sirke, koltuk temizliğinde de oldukça güçlüdür. Ancak koltuğunuza doğrudan sirke uygulamadan önce kumaşının özelliğine uygun olup olmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Bu şekilde doğrudan uygulamalarda sirke, leke bırakabilir. Fakat genel bir temizlik için sirke kullanacaksanız; o halde suyla karıştırarak kullanımında koltuklarınızı pırıl pırıl yapacaktır. Bir bardak su ve bir bardak sirkeyi, karıştırın. İçerisine bir lif ya da temiz bir bez koyun. İki saat boyunca o şekilde bekletin. Sürenin sonunda ılık su ve sirkeli suda beklemiş bezle, koltuğunuzu silin. Tertemiz hale gelen koltuğunuz, sizi şaşırtacaktır.
Karbonat:
Bir diğer doğal temizleyicilerden ve hatta en güçlülerinden biri olan karbonat, koltuk temizliğinde de kullanabileceğiniz bir seçenektir. Kumaşın üzerine serpiştirdiğiniz bir miktar karbonatı daha sonra temiz, ılık suya batırılmış bir bez yardımıyla ovalayarak siliniz. Karbonat, koltuğunuzu parlatmakla kalmayacak aynı zamanda sinmiş kötü bir kokusu varsa, onu da yok edecektir.
Halk Arasında Yaygın Diğer Yöntemler:
Limon kolonyasının koltuk kumaşındaki lekeleri çıkarmada oldukça etkili olduğu deneyimlenmiştir. Bunun yanı sıra çiğ lahana da hem koltuklarda hem halılarda leke çıkarma özelliğiyle bilinir.
Eğer koltuk kılıfını çıkarıp temizleme yapılacaksa; yıkama işleminden önce mutlaka çıtçıtlarını ya da fermuarını kapatmalısınız. Kılıfı elde yıkarken mutlaka soğuk su ile yıkayınız ve sertçe çitilemeden yumuşak hareketlerle temizleyiniz. Ayrıca suya sokacağınız zaman, suyun içine karıştırdığınız sabun ya da deterjanın tamamen çözülmüş olması gerekmektedir.